Joulupukki Turun Seudun Joulupukkipalvelu
ETUSIVU TOIMIALUE
VALOKUVIA
OHJEET
TILAAMINEN
YHTEYDENOTOT
 
Pukki ja peukku

Tällä sivulla kuvaamme Turun Seudun Joulupukkipalvelun järjestämän Joulupukin kotikäynnin peruskaavan, johon asiakkaan tulee tutustua ennen tilauksen tekemistä. Jos asiakkaan kanssa ei ole muuta erikseen sovittu, Joulupukin vierailussa noudatetaan alla kuvattua peruskaavaa.

1. Joulupukin saapuminen

Joulupukki ilmoittaa sisääntuloaikeistaan koputtamalla ulko-oveen tai asunnon oveen. Pukki ei tule sisään asuntoon itsenäisesti, vaan odottaa, että ovi tullaan avaamaan. Tällöin perheen pienimmät ehtivät valmistautua pukin kohtaamiseen ja mahdolliset koirat ehditään kytkeä tai siirtää syrjemmälle. Pukki tuo tullessaan oven takana odottaneen lahjasäkin.

2. Sisääntulo ja peremmälle käyminen

Pukki käy sisään tervehtien reippaasti talon väkeä. Jos mahdollista, pukki tervehtii kättelemällä. Tervehdysten jälkeen Pukki pyytää kotiväkeä saattamaan Joulupukkia peremmälle. Joskus lapset tarttuvat Pukkia kädestä ja ohjaavat peremmälle.

3. Pukin asettuminen istumaan

Joulupukki käy istumaan kotiväen osoittamaan paikkaan. Paikan valinnassa kannattaa huomioida valaistusolosuhteet. Valokuvaaminen edellyttää kohtalaista valaistusta, mutta Joulupukki näyttää tyylikkäimmältä ”tunnelmavalaistuksessa”. Asiakas saa valokuvata ja videoida Joulupukkia rajoituksetta.

4. Keskustelu ja lasten jututtaminen

Lasten jututtaminen on Joulupukin vierailun keskeisin tapahtuma. Yleensä Joulupukki kertoo ensin Korvatunturin tapahtumista sekä vastailee lasten ja aikuistenkin kysymyksiin. Joulupukin erityisenä tavoitteena on saada lapset avautumaan ja osallistumaan keskusteluun. Joulun hauskimmat ja ikimuistoisimmat repliikit tulevat yleensä lasten suusta.

5. Pukin polvella istuminen

Pukki tiedustelee, haluaako joku (lapsista) tulla Joulupukin polvelle istumaan. Vanhemmat voivat kannustaa lapsia tai harkintansa mukaan kertoa pukille, ettei tänä vuonna ole syliin tulijoita. Pukki noudattaa ohjeita.

6. Lasten laulattaminen ja leikkiminen

Jos perheessä on lauluikäisiä lapsia, Joulupukki pyytää yleensä lapsia laulamaan pukille. Vanhemmat yleensä kannustavat tai pyytävät yhden vuoden lisää aikaa lauluharjoitteluun. Vanhemmatkin saavat osallistua lauluun. Jos kotiväki laulaa ”Joulupukki, Joulupukki, valkoparta vanha ukki ...” -laulun, Pukkimme osallistuu laulamalla laulusta Joulupukin vuorosanat (”kiitos, kiitos kiltit lapset …”)

Jos kotiväki ei ole laulavaista kansaa, pukki voi ehdottaa laulun sijaan piirileikkiä tai vastaavaa ohjelmaa tilanteen keventämiseksi. Jos jokin leikki halutaan sisällyttää ohjelmaan, asiakkaan on muistettava mainita siitä tilauslomakkeen kohdassa ”Lisätietoja”.

On äärimmäisen tärkeää, että kaikki laulut ja leikit suoritetaan ennen lahjojen jakamista!

7. Lahjojen jakaminen

Lahjojen jakaminen on Joulupukin viimeinen ohjelmanumero ennen poistumista. Yleensä Pukki jakaa yhden pienehkön lahjakantamuksen, joka on erikseen jätetty oven taakse odottamaan Pukkia. Lahjasäkin/pussin tulisi sisältää jokaiselle perheenjäsenelle tai ainakin lapsille lahja tai pari. Pukki käyttää lahjojen jakamiseen aikaa sen mukaan, miten vierailun aikaisemmat vaiheet ovat vaatineet aikaa.

Jos lahjojen jakamiseen liittyy erityistoiveita, asiakkaan on mainittava siitä tilauslomakkeessa kohdassa ”Lisätietoja” ja otettava asia puheeksi myös puhelinkeskustelussa.  Pukki voi keskittyä lahjojen jakamiseen, jos tilaaja tietää, että lapset jännittävät tai ovet erityisen ujoja tai eivät ikänsä vuoksi pysty sen enempää keskustelemaan kuin laulamaankaan.

Asiakkaan tulee muistaa, että lahjojen jakaminen on viimeinen ohjelmanumero, koska Pukki ennakoi aikataulussa pysymistä ja tyylikkään poistumisen ajoitusta juuri lahjojen jakamiseen käyttämällään ajalla.

8. Pukin saattaminen ovelle ja lopputervehdykset

Kun vierailuun varattu aika alkaa loppua ja edelliset vaiheet on saatu kunnialla päätökseen, Joulupukki pyytää lupaa poistumiseen ja lapsia saattamaan Joulupukkia ovelle. Jos lapset tulevat saattamaan ovelle, Joulupukki pyrkii hyvästelemään kättelemällä lapset. Laulun ajoittaminen Joulupukin lähdön yhteyteen ei ole sallittua, jos siitä ei ole erikseen tilauksen yhteydessä sovittu. Pukin täytyy tietää etukäteen, miten vierailuun varattu aika tullaan käyttämään.


Sivu päivitetty 25.11.2014

                         Turun Seudun Joulupukkipalvelufacebook logo
joulupukki@tsjpp.fi
050-400 2835
www.tsjpp.fi