Joulupukkimme on verovelvollinen, mutta ei pääse työeläkkeelle.                                                            « ETUSIVULLE

Tietoja TyEL-maksusta

TyEL-maksu ei koske Turun Seudun Joulupukkipalvelun Jouluaattona järjestämiä Joulupukin kotikäyntejä. 

Joulukuussa 2013 Suomessa uutisoitiin työeläkeyhtiöiden tietoihin perustuen, että yksityisen pukin palveluita käyttävän asiakkaan pitäisi ottaa joulupukille työeläkevakuutus (TyEL), jos pukin palkka ylittää 56,55euroa. TyEL-maksu ei koske Joulupukkiemme kotikäyntejä, koska Pukkien palkka yksittäisestä käynnistä jää AINA alle 50 euron, vaikka veloitus olisi 100 euroa. Syynä on se, että selvästi yli puolet Joulupukin veloituksesta on kulukorvausta, jolla katetaan seuraavat menoerät:

 • markkinointikustannukset (lehtimainonta, käyntikortit, nettimainonta)
 • kaksinkertaiset matkakulut  (pukki ajaa reitin edellisenä iltana, jotta löytää kohteelle Aattona)
 • tilaustenkäsittelyn kulut  (talletus, karttalinkitys ja  soitot asiakkaille).
 • kotisivuston kulut (ylläpito ja hallinnointi on ulkoistettu)
 • tilaustietokannan ylläpito (nykyään ulkoistettu)
 • tietokoneiden kulut (Aattona varapukeilla sähköiset asiakastiedot)
 • pukkipuhelinten ja liittymien kulut (Aattona jokaisella Pukillla käytössä Pukkipuhelin)
 • varapukkien kulut (vahinkojen varalta päivystäviä varapukkeja vähintään 3)
 • tilavuokrat  (vuokrattu kerhotila 23-25.12  varustautumiseen)
 • asusteet: takki, housut, paita, päähine (hankinta ja vuosittainen huolto)
 • lapikkaat, kintaat, keppi (hankintakulut)
 • Peruukiparrat ja hiusnauhat (hankinta ja vuosittainen huolto)
 • teatteritason maskeraausvälineet ja niiden huolto
 • ostopalvelut teatterimaskeeraajilta (pukkien meikkaus)peukku

Meidän kulurakenteellamme Joulupukin kotikäynnin veloituksesta kulukorvausten osuus on aina niin suuri, että työkorvauksen (palkan) osuus jää aina selvästi alla 50euron eikä siten ylitä TyEL-maksun ehtoa (56,55euroa). TyEL-maksuun liittyvät velvoitteet ei siten koske TSJPP:n pukkien kotikäyntejä tilaavia asiakkaita!

Osa Pukille aiheutuvista kuluista tiedetään tarkkaan vasta asiakaskäyntien jälkeen. Jos Pukki aikatauluongelmien vuoksi turvautuu varapukkiin, joka tekee Pukin puolesta yhden tai muutaman keikan Pukin listalta, Pukki menettää kokonaisuudessaan veloituksen näistä kohteista. Koska Pukille aiheutuvat kiinteät kustannukset eivät tällöin vähene käytännössä lainkaan, Pukin palkan osuus laskee entisestään. Myös Pukin varusteiden vaatiman huollon kustannukset selviävät vasta, kun kaikki keikat on tehty. Jos pukki viimeisestä kohteesta poistuessaan kaatuu portaissa, voi Pukin takin helmat ja turkisreunukset revetä ja likaantua niin pahoin, normaalin huollon sijaan Pukki joutuu hankkimaan uuden asun. Tällöinkin kiinteiden kulujen osuus illan veloituksista nousee ja pukin palkan osuus vähenee entisestään. Tämän tyyppiset yllättävät kulut johtavat siihen, että Pukin palkan osuus selviää tarkkaan vasta Jouluaaton jälkeen.

Osa Pukeistamme on tehnyt varsinkin yrityskäyntejä Y-tunnuksen omaavina "freelancer-pukkeina". Heihin pätee sivutoimiseen yrittäjyyteen liittyvä lainsäädäntö ja he hoitavat itse vakuutuksensa. Riippumatta siitä, onko Jouluaattona vierailulle tuleva Pukki yrittäjä vaiko yksityishenkilö, yksittäisestä kotikäynnistä ei seuraa asiakkaalle juridisia velvoitteita. 

Pukin verotus: Jokaisen Pukin pitää ilmoittaa kulujen jälkeen käteen jäävä osuus verottajalle lisätulona täydentämällä ennakkotäytettyä veroilmoitusta. Vuoden 2010 jälkeen kaikki Pukkijoukkoomme liittyneet pukit ovat olleet päätoimisia korkeakouluopiskelijoita, joille kertyy vain vähän ansiotuloja vuoden aikana. Vaikka suomalainen verokarhu on varsin ankarasti progressiivinen, rehtiä opiskelevaa Joulupukkia verokarhukin kohtelee lähes ihmismäisesti.

PS. Meillä on varmaa tietoa siitä, että keikkojen tekemisen yksin aloittaneet Pukit voivat panostaa niin paljon markkinointiin ja varusteisiinsa, että toiminta muuttuu tappiolliseksi ja pukin palkan osuus jää nollaan (0eur). Tämä on mahdollista, jos tilauksia tulee niukasti ja kohteet sijaitsevat niin kaukana toisistaan, että Pukki ehtii tekemään niistäkin vain osan. Ahneuttaan ison toimialueen ottanut yksin työskentelevä Pukki voi yllättyä siitä, että Jouluaaton "työajasta" suurin osa saattaa kulua kohteiden välillä autoilemiseen. Joulupukkihan ei perinteisesti laskuta keikkojen välillä ajamistaan kilometreistä, joten kulujen ja tulojen epärealistinen arviointi voi tehdä Joulupukin työstä tappiollista. 


Anna palautetta Pukin pohdinnoista sähköpostilla: joulupukki@tsjpp.fi
   
 « ETUSIVULLE

Tämä sivu on päivitetty 12.11..2014

Turun Seudun Joulupukkipalvelu

www.turunseudunjoulupukkipalvelu.fi
joulupukki@tsjpp.fi