Turun Seudun Joulupukkipalvelu -grafiikka

TAKAISIN ETUSIVULLE

                      Joulun 2010 henkilöstömme

Vuoden 2010 Joulupukkien suunnitellut rekrytoinnit saatiin valmiiksi Itsenäisyyspäivänä. Suurin osa pukeista on asiakkaillekin tuttuja konkareita, joiden keskimääräinen palvelusikä on 5 vuotta. Hieman laajentuneen toimialueen ja muutaman konkaripukin sapattivuoden vuoksi tälle vuodelle rekrytoitiin varoiksi viisi uutta pukkia. Rekrytointitarve perustuu ennakkoarvioon tämän vuoden odotettavissa olevasta asiakaskertymästä. Aikaisempien vuosien perusteella itsenäisyyspäivään mennessä vastaanotetut tilaukset ovat noin 60% tilausten kokonaismäärästä.

Uusien rekrytointien osalta voimme korostaa sitä, että kaikki uudet pukit on rekrytoitu vanhojen pukkiemme suositusten perusteella heidän henkilökohtaisista tuttavistaan. Joulupukin toimessa hankittua kenttäkokemusta omaavien omien pukkiemme sosiaaliseen verkostoon perustuva rekrytointi tarjosi tänäkin vuonna erinomaiset lähtökohdat hyvien, luotettavien ja tehtäväänsä sitoutuvien pukkien löytämiseen. Kun rekrytointikin perustuu henkilökohtaiseen tuntemiseen, voidaan uusien pukkien koulutuksessa kätevästi hyödyntää luottamukseen pohjautuvaa ”mestari-kisälli” –periaatetta.

Tänä Jouluna palvelevista pukkiveteraaneistamme muutama ansaitsee jo palvelusvuosiensa perusteella erityismaininnan. Naantalissa Nuhjalan sekä Soininen-Immanen-alueen pukeilla tulee täyteen ennätykselliset 10 palvelusvuotta. Raisiossa vähintään 7 vuoden kokemuksella hoidetaan keskustan ja Kustavientien lähistön alueita. Turussa vähintään 8 vuoden kokemusta on tarjolla alueille Länsi-keskus-Satakunnantie-Pohjola ja Kaerla-Räntämäki-Halinen. Toimintamme on laajentunut Itä-Turkuun ja Kaarinaan vasta kolmen viime vuoden aikana, joten näiden alueiden pukit eivät vielä ole ehtineet veteraanien sarjaan, vaikka aikaisempaa kokemusta heilläkin toki on. Varapukkitoiminnasta kantaa tänäkin vuonna päävastuun veteraanipukkimme Jussi 7 vuoden kokemuksella. Kaikki edellä mainitut palvelusvuodet sisältävät vain työskentelyn omassa organisaatiossamme. Monilla pukeillamme on lisäksi aikaisempaa kokemusta nuoruuden partiopukkitoiminasta tai itsenäisenä joulupukkina toimimisesta.

Vakioasiakkaillemme kerrottakoon muutamista muutoksista henkilöstössämme. Ihalan seudun lapsia ja aikuisia viitenä peräkkäisenä Jouluna ilahduttanut Markus-pukkimme pitää sapattivuotta perhesyiden vuoksi. Jo viime Jouluna riveistämme lentoaikataulujen viiveen vuoksi puuttunut Hakinmäen-Tikanmaan alueen Ossi-pukkimme ei näillä näkymin ole tekemässä paluuta. Menetys on suuri sekä meille että hänen vakioasiakkailleen, mutta joudumme hyväksymään sen, että elinikäinen sitoutuminen Joulupukin toimeen päättyy siinä vaiheessa, kun siviiliammatti vie ekonomin kansainvälisiin haasteisiin. Näistä menetyksistä huolimatta myös hyviä uutisia on kerrottavaksi. Jo edellisessä kappaleessa mainittu Nuhjalan veteraanimme Markku-pukki on tehnyt yhden välivuoden jälkeen comebackin ja jatkaa 10-vuotista Joulupukin uraansa. ”Nuhjalan nuohoojaksi” ristityltä konkariltamme on varmaan taas odotettavissa opettajan ammattitaidolla ohjattuja piirileikkejä sekä lapsille että aikuisille. Askelkuviot kannattaa kerrata jo etukäteen!

Pukkiemme koulusivistys on tänäkin vuonna keskimäärin varsin hyvä. Suurehko osa pukeistamme on opintojensa loppuvaiheessa olevia korkeakouluopiskelijoita ja koulutetuinta kärkeä edustaa kaksi tiedettä työkseen tekevää ”osa-aika-elämäntapapukkia” ja yksi kauppatieteen tohtori. Jo muutaman vuoden ajan runsaimmin edustettuna ovat olleet Kauppakorkeakoulun kasvatit, mutta mukana on tänäkin vuonna joitakin yhteiskuntatieteiden, kasvatustieteen, lääketieteen ja oikeustieteen edustajia. Työelämässä jo toimivien pukkiemme ammatillinen kirjo sisältää myynnin, rakennusalan, opetustoimen ja kuljetusalan ammattilaisia sekä markkinoinnin esimiestehtävissä toimivia henkilöitä. Joulupukkien ehostamisesta vastaavat aikaisempien vuosien tapaan asianmukaisen koulutuksen saaneet teatterimaskeerausta työkseen tekevät neitokaiset sekä heidän ohjaajanaan toimiva maskeerausalan opettaja.

Asiakkaiden tyytyväisyys on tietenkin toimintamme tärkein tavoite mutta toimintamme laadun ja jatkuvuuden kannalta vähintään yhtä tärkeää on ammattitaitoisen henkilöstön sitoutuminen työhönsä Jouluaattona. Perinteisesti kai ajatellaan, että erityisesti Jouluaattoilta on sellainen ajankohta, jolloin tyypilliset kansalaisepeukku2t eivät halua edes ajatella työntekoa. Epätyypillisille kansalaisille ja joulupukkikutsumuksen saaneille se kuitenkin tarjoaa vuosittaisen mahdollisuuden lähes epäinhimillisen raskaaseen mutta omalla erikoisella tavallaan antoisaan kokemukseen. Olemme taas valmiita kohtaamaan kaikki Joulupukkitoimintaan liittyvät haasteet.  

 

Turun Seudun Joulupukkipalvelu

Päivitetty 9.12.2010
TAKAISIN ETUSIVULLE